a) Bahan choco cake
b) 250gm butter cup
c) 1 cawan serbuk koko
d) 3 biji telur gred B
e) 1 ½ cawan gula kastor
f) ½ cawan susu air
g) 1 ½ cawan tepung gandum
h) 1 sdt baking powder
i) 1 sdt soda bikarbonat
j) 1 sdt esen vanilla
Lapisan cheese
- 250 gm cream cheese
- 1 cawan gula castor
- 1 biji telur gred B
Cara-cara dan langkah-langkah
1. Cairkan butter-masukkan serbuk koko dan kacau rata
2. Dalam mangkuk lain, pukul telur sebiji dan gula sampai sebati
3. Campurkan dengan bancuhan butter tadi, kacau sampai sebati
4. Masukkan susu cair, kacau lagi
5. Masuk tepung,BP/Sodium Bikarbonat ( ayak dulu).kacau sebati dan masukkan esen vanilla
6. Panaskan oven 175 darjah celcius
7. Alas Loyang dengan gris paper (paper apa-apa pun)
8. Masukkan bancuhan coklat dalam Loyang. Tinggalkan 2-3 sudu dan masukkan plastic (untuk corak)
9. Bakar 20 minit guna api bawah dan atas
Ssmentara tunggu bahan choco masak
1. Pukul cream cheese hingga gebu
2. Masukkan gula, pukul hingga sebati
3. Masukkan 1 biji telur, pukul sebati
4. Lepas 20 minit keluarkan choco tadi separuh masak
5. Tuang bahan cheese-ratakan
6. Paipkan baki choco atas cheese dan lorekkan bentuk yang dikehendaki
7. Bakar dalam 8 minit lagi- bagi cheee sampai masak
No comments:
Post a Comment